Thema 6

Thema: verlagen van energiekosten

energiezuinig-st

Dit thema is ingebracht door Theo de Rooy van Drechtse Stromen. Die organisatie doet samen met Trivire een Project ‘Eerste Hulp bij Energielekken’, waarbij direct simpele energiebesparende maatregelen worden getroffen bij bewoners door het aanbrengen van brievenbuskleppen, tochtstrippen, radiatorfolie en dergelijke. Trivire betaalt het materiaal, Drechtse Stromen levert gratis de expertise en de arbeid. Dat levert bewoners tenminste tientallen euro’s per jaar op. Als bewoners ervoor open staan, geven zij hen ook adviezen aan de gedragskant. Dat kan nog meer opleveren b.v. als de afzuiging permanent te hoog staat, gordijnen en banken voor de radiatoren staan etc.

Komend jaar gaat Drechtse Stromen hierin samenwerken met Da Vinci, die stagiaires levert die de materialen aanbrengen.

Dit project zou verbreed kunnen worden tot meerdere corporaties: goed voor de relatie met de bewoners, lage kosten voor de WBV : plm. 25 euro per woning.

Belangrijker wat betreft grip op de knip nog is dat veel woningen van WBV’s slecht zijn geïsoleerd, wat hoge energiekosten oplevert, zgn. ‘energiearmoede’.

De meeste maatregelen (spouwmuurisolatie, vloer- en dakisolatie, HR++glas), zijn terugverdiend door verlaging van de energiekosten binnen 4-10 jaar. Het moet toch mogelijk zijn arrangementen te bedenken tussen energieleveranciers, WBV’s, banken als Triodos/ASN, gemeenten en bewoners waarbij de kosten van de investeringen in energiebesparing terugverdiend worden uit de lagere energierekening!

Als Drechtse Stromen willen zij hierin graag meedenken en proberen verbindingen te leggen. Voor dit soort zaken geldt: waar een wil is, is een weg!        

De werkgroep bestond uit:

  • Theo de Rooy, Drechtse Stromen
  • Marleen v.d. Kamp, manager Strategie en Innovatie Trivire
  • Melanie Petiet, coördinator wijken, Trivire

Voorstel voor vervolg aanpak:

  1. Anders kijken naar Energiekosten en besparingen. Geld overhouden i.p.v. Besparen
  2. Energie ambassadeurs die “gezag hebben” in wijken en buurten opleiden
  3. Drager: Drechtse Stromen
  4. Hart van het project en voorwaarden  Hart van het project
  5. Voorstel Drechtse Stromen  Voorstel Drechtste Stromen

Reacties zijn uitgeschakeld.